Facebook

MOL Campus és feszített födémek

2024.02.07.

MOL Campus és feszített födémek

A MOL Campus a fenntarthatóság jegyében épült a MOL Csoport 2030+ stratégiáját támogatva. 120 m magas, 28 emeletes irodaház egyedi formája a Budapart szimbóluma és Magyarország első olyan magasháza, amely mind a torony részen, mind az 5 emelet magas pódium részen belsőkábeles utófeszítéssel készült.

Magyarország legmagasabb irodaépületének feszített födémjeihez kapcsolódó előkészítő munkálatok 2019-ben indultak, ahol a Pannon-Freyssinet Kft. nem csak a kivitelezésben, hanem a tervezésben is kulcsszerepet vállalt. Megrendelőnktől, a Moratus Kft.-től, maximális bizalmat kaptunk, hiszen jól ismert általuk is a feszített födémek technológiája és több éves sikeres együttműködésen vagyunk már túl. 

Az utófeszített födémek olyan fenntartható technológiai fejlesztést képviselnek, amelyeket toronyházak építésekor gyakran alkalmaznak, és számos előnnyel járnak a magas épületek stabilitása és hatékonysága szempontjából. Lenyűgözően nagy fesztávok, karcsú szerekezeti vastagságok, szellős terek jellemzik a MOL Campus belső kialakítását is, melyben öröm lehet dolgozni.

A tervezés 2020 első felében zajlott, amikor a különböző szakágak szoros együttműködése mellett szembesültünk számos kihívással is. Az építészeti és gépészeti követelmények mellett, a födémek méretezésekor és tervezésekor figyelembe kellett venni a modern üveghomlokzat rögzítési pontjainak speciális követelményeit is. Ilyen követelmények voltak például a födémszélek lehajlási kritériumai, vagy a lehorgonyzó szerelvények, melyek a födémszélre futnak ki általában, és az üveghomlokzat rögzítő szerelvényeinek, melyek szinten födémszélen jelennek meg, összehangolása.

A tervezési folyamatban való részvételünknek köszönhetően a kivitelezés során is rugalmasan reagálhattunk az építészek és gépészek által felmerülő módosítási igényekre, ezáltal biztosítva az alkadálymentes, gyors döntéshozalatalt és a legjobb eredményt.

A feszített födémek kivitelezése 2020 májusában indult a torony épületrész földszint feletti födémjével, és az alapos tervezési és technológiai előkészítésnek köszönhetően zökkenőmentesen haladtunk egészen a 28. szintig. Összesen 116 kilométernyi feszítőpászma, 30 kilométernyi burkolócső, 1281 db lehorgonyzás és 50 tonna cement (injektáláshoz) került beépítésre a torony (28 emelet) és pódium (5 emelet) feszített födémjeibe. Minden technológiai lépést többszörösen ellenőriztünk és dokumentáltunk, így összesen 1500 oldalnyi jegyzőkönyv rögzítette a magas minőségű kivitelezést.

A projekt eredményeképpen a Cégünk bízik benne, hogy ez a projekt tanúbizonyságul szolgál a magyarországi magasépítés számára a feszített födém technológia hatékonyságáról és a környezetvédelmi tudatosság okán kimondott szükségességéről. A projekt nem csupán egyedi megoldásokat kínál a magas épületek számára, hanem inspiráció lehet más hasonló projektekhez is, elősegítve a fenntartható és környezetbarát megoldások elterjedését a magyar építőiparban.

Feszített födémekkel kapcsolatban további hasznos információk találhatóak a lenti linken és a Letöltések/Utófeszítés menüpont alatt.

[https://www.freyssinet.hu/feszitett-lemezek/].

vissza