Facebook

MOL Campus

2024.02.07.

MOL Campus

A MOL Campus a fenntarthatóság jegyében épült a MOL Csoport 2030+ stratégiáját támogatva. 120 m magas, 28 emeletes irodaház egyedi formája a Budapart szimbóluma és Magyarország első olyan magasháza, amely mind a torony részen, mind az 5 emelet magas pódium részen belsőkábeles utófeszítéssel készült.

Magyarország legmagasabb irodaépületének feszített födémjeihez kapcsolódó előkészítő munkálatok 2019-ben indultak, ahol a Pannon-Freyssinet Kft. nem csak a kivitelezésben, hanem a tervezésben is kulcsszerepet vállalt. Az utófeszített födémek olyan lenyűgöző technológiai fejlesztést képviselnek, amelyeket toronyházak építésekor gyakran alkalmaznak, és számos előnnyel járnak a magas épületek stabilitása és hatékonysága szempontjából.

A tervezés 2020 első felében zajlott, amikor a különböző szakágak szoros együttműködése mellett szembesültünk számos kihívással is. Az építészeti és gépészeti követelmények mellett, a födémek méretezésekor és tervezésekor figyelembe kellett venni a modern üveghomlokzat rögzítési pontjainak speciális követelményeit is. Ilyen követelmények voltak például a födémszélek lehajlási kritériumai, vagy akár megemlíthetjük a födémszélen megjelenő lehorgonyzások és az üveghomlokzat rögzítő szerelvényeinek egymáshoz képesti helyzetét is.

A tervezési folyamatban való részvételünknek köszönhetően a kivitelezés során is rugalmasan reagálhattunk az építészek és gépészek által felmerülő módosítási igényekre, ezáltal biztosítva a legjobb eredményt.

A feszített födémek kivitelezése 2020 májusában indult a torony épületrész földszint feletti födémjével, és az alapos tervezési és technológiai előkészítés eredményeképpen zökkenőmentesen haladt. Összesen 116 kilométernyi feszítőpászma, 30 kilométernyi burkolócső, 1281 db lehorgonyzás és 50 tonna cement (injektáláshoz) került beépítésre a torony (28 emelet) és pódium (5 emelet) feszített födémjeibe. Minden technológiai lépést többszörösen ellenőriztünk és dokumentáltunk, így összesen 1500 oldalnyi jegyzőkönyv rögzítette a magas minőségű kivitelezést.

A projekt eredményeképpen a Pannon-Freyssinet Kft. bízik benne, hogy ez a projekt tanúbizonyságul szolgál a magyarországi magasépítés számára a feszített födém technológia hatékonyságáról és a környezetvédelmi tudatosság okán kimondott szükségességéről. A projekt nem csupán egyedi megoldásokat kínál a magas épületek számára, hanem inspiráció lehet más hasonló projektekhez is, elősegítve a fenntartható és környezetbarát megoldások elterjedését a magyar építőiparban.

Feszített födémekkel kapcsolatban további hasznos információk találhatóak a lenti linken és a Letöltések/Utófeszítés menüpont alatt.

[https://www.freyssinet.hu/feszitett-lemezek/].

vissza